Arbeidsgiver
Haugesund kommunale pensjonskasse er pliktig pensjonsordning for ansatte i Haugesund kommune. Vi tilbyr også pensjonsordning for virksomheter med nær tilknytning til kommunen.
Arbeidsgivere
I dag har følgende virksomheter pensjonsordning i Haugesund kommunale pensjonskasse:
Karmsund interkommunale havnevesen
årshjul Arbeidsgivere
Hva sendes ut: | Dato: |
Premiefaktura for den enkelte måned sendes ikke ut. Arbeidsgiver overfører premie umiddelbart etter lønnskjøring. Senest innen 20. hver måned basert på lønn. | 20. hver måned |
GKRS/NRS 6 2022 med følgeskriv og budsjett. GKRS/NRS 6 2023. | Januar 2023 |
Innkalling av egenkapital | Februar 2023 |
Premieavregning for 2022 føres mot premiefond for den enkelte arbeidsgiver | Februar 2023 |
Regning for AFP for 2023 sendes ut hvert kvartal | Medio mars 2023 Medio juni 2023 Medio september 2023 Medio desember 2023 |
Faktura reguleringspremie 2023 | Juni 2023 |
Faktura rentegarantipremie 2023 | Juni 2023 |
Brev om overføring av overskudd til premiefond | April 2023 |
Årsmelding HKP | Mai 2023 |
Kontoutskrift for 2022 | Juni 2023 |
Premieprognose for 2024 | August 2023 |
GKRS/NRS 6 korrigert budsjett 2023 | Oktober 2023 |
Likviditetsbudsjett per sponsor for 2024 | Oktober 2023 |
Oppfølgingsmøte per sponsor | Oktober – November 2023 |
PREMIE
Premie som skal innbetales til pensjonskassen fastsettes på grunnlag av anbefaling fra pensjonskassens aktuar og etter styrebehandling i forkant av hvert år. Medlemsvirksomhetene mottar brev og informasjon om fastsatte premiesatser i god tid før det nye året.
Innbetaling av premier og tilskudd
Ordinær årspremie, administrasjonspremie og tilskudd til ikke-forsikringsbare ytelser betales fra arbeidsgiver etterskuddsvis hver måned ut fra pensjonsgivende lønn og utgjør 12,05 prosent for 2023. Dette inkluderer arbeidstakers andel på to prosent. Avregning mot endelig beregning skjer ved årsslutt gjennom forsikringsteknisk oppgjør. For lite/for mye premie blir ført mot premiefond.
Reguleringspremien faktureres normalt i løpet av årets andre kvartal. I forbindelse med årlig forsikringstekniske oppgjør gjøres en etterberegning av reguleringspremien. For mye innbetalt reguleringspremie etter endelig beregning godskrives virksomhetens premiefond. For lite betalt reguleringspremie belastes premiefondet eller faktureres virksomheten.
Rentegarantipremie faktureres sammen med reguleringspremien i løpet av årets andre kvartal.
Ordinær årspremie
Ordinær årspremie er den premiesatsen av pensjonsgrunnlaget som må innbetales til dekning av de forsikringsbare ytelser etter pensjonsplanen. Denne tar hensyn til samordning med folketrygden etter gjeldende regelverk. Premien beregnes basert på pensjonskassens spesifikke medlemsmasse og ut fra gjeldende tariff (K2013 FT).
Ordinær årspremie utgjør 9,30 prosent for 2023, og inkluderer arbeidstakers andel på to prosent.
Administrasjonspremie
Administrasjonspremie skal dekke administrasjonskostnader forbundet med drift og forvaltning av pensjonskassen. Administrasjonspremien består av forsikringsrelatert og finansrelatert administrasjonspremie. Samlet er administrasjonspremien 1,15 prosent av pensjonsgrunnlaget i 2023, fordelt med 0,11 prosent på finansrelaterte kostnader og 1,04 prosent på forsikringsrelaterte kostander.
Reguleringspremie
Reguleringspremie skal dekke oppreguleringen i løpet av året av opptjente pensjonsrettigheter og regulering av løpende pensjoner. Reguleringspremien kan derfor først fastsettes eksakt når effekten av lønns- og trygdeoppgjøret er kjent. Beregnet reguleringspremie fordeles på grunnlag av premiereserven for de enheter som er tilsluttet pensjonskassen.
Rentegarantipremie
Rentegarantipremie er den prisen pensjonskassen skal ta av kundene for å garantere beregningsgrunnlagets rentesats. Prisen avhenger av så vel markedsrentenivå som bufferkapitalsituasjonen. Rentegarantipremien er for 2023 er 0,03 prosent.
HKPs fond for HMS og seniorpolitikk
Formål
Formålet med fondet er å skape et godt og trygt arbeidsmiljø for ansatte, redusere sykefravær og antall uføre, samt å redusere bruken av tidligpensjonering ved å stimulere ansatte til å stå lenger i stilling.
Tiltak som kan støttes:
- Utredninger eller konkrete HMS-tiltak rettet mot ansatte
- Helsefremmende tiltak
- Ergonomiske tiltak
- Skadeforebyggende tiltak
- Seniorpolitiske tiltak
- Kurs og etterutdanning innenfor helse, miljø og sikkerhet / seniorpolitikk
Listen over er ikke uttømmende. Tiltak som er beslektet med ovennevnte vil ved søknad bli vurdert av styret i HKP.
Tildelingskomitè
Styret i HKP er tildelingskomite. Styret vil vurdere søknader om støtte til tiltak og tildele midler fra fondet. HKP legger vekt på at styret skal bestå av både arbeidsgivere og arbeidstakere. Styret består av 3 folkevalgte representanter og 2 representanter fra fagforeningene medlemsvalgte.
Følgende personer utgjør tildelingskomiteen:
- Johanne Øveraas – styrets leder – AP
- Øyvind Lie – styrets nestleder – uavhengig representant
- Johannes Alne – styremedlem – SP
- Gisle Stødle – styremedlem – Juristforbundet
- Anne Britt Rossehaug – styremedlem – Fagforbundet
Hvem kan få tildelt midler fra fondet?
Kommuner og virksomheter med offentlig tjenestepensjonsordning i HKP kan få tildelt midler etter søknad. Støtte fra fondet ytes kun til HKPs kunder og ved flytting av pensjonsordningen opphører støtte fra fondet.
Søknad om støtte
Søknad om støtte til tiltak sendes til: HKP, Postboks 2160, 5504 Haugesund.
Det vil bli tildelt midler fra fondet to ganger i året. Tildeling vil skje i siste styremøtet om våren og siste styremøtet om høsten. Søknadsfrist om støtte fra fondet er 1. mai og 1. november det enkelte år.
Kriterier for tildeling
Nedenfor skisseres det noen kriterier for tildeling av støtte fra fondet.
Støtte ytes til tiltak eller prosjekt av særskilt karakter og/eller varighet. Midler fra fondet kan ikke gå inn i virksomhetens ordinære drift.
Styret vil i hvert enkelt tilfelle foreta en vurdering av dette kriteriet.
Det forutsettes at tiltak eller prosjekt har en selvfinansiering på femti prosent av tiltaket/prosjektets kostnad. Egeninnsats og ressursbruk fra virksomheten vil kunne regnes som en del av selvfinansieringen.
Tiltakene bør rettes mot grupper av ansatte som omfattes av tjenestepensjonsordningen i HKP. Tiltak kan ikke direkte rettes mot grupper av ansatte som omfattes av andre pensjonsordninger. Dette er like vel ikke til hinder for at slike grupper av ansatte kan omfattes av tiltakene med bakgrunn i at tiltak kan være av generell karakter.
Det forutsettes at tiltak skal være forankret hos øverste administrative leder i virksomheten. Slik forankring skal fremgå av søknad om støtte.
Støtte fra tillitsvalgte vil bli tillagt stor vekt ved vurdering av søknaden. Det er et minstekrav at tillitsvalgte er informert om tiltak og om søknaden om støtte. Søknaden skal inneholde informasjon om hvordan virksomheten har håndtert ovennevnte i forhold til tillitsvalgte. Søknader som har godkjenning av både tillitsvalgte og arbeidsgiver blir prioritert høyest.
Da vi er kjent med at flere av HKPs kunder har igangsatt gode tiltak og prosjekter innenfor området er det åpnet for at fondet kan støtte allerede påbegynte prosjekter i virksomheten.
Det forutsettes at HKP oversendes en sluttrapport med evaluering av effektene av gjennomførte tiltak og prosjekt. Dersom disse er av langvarig karakter kan det stilles krav om rapporter som gir informasjon om status etter en oppfølgingsperiode.
HKP gis anledning til fritt å disponere informasjon om tiltak og prosjekter overfor kunder og samarbeidspartnere som et ledd i rådgivning og informasjon i tråd med fondets formål.
Styret i HKP står fritt til å foreta en vurdering av om kriteriene ovenfor anses som oppfylt.
Kontaktperson
Dersom det er behov for ytterligere informasjon kan det tas kontakt med følgende person:
Heidi Sunde
Mobil 916 36 542
E-post: heidi.sunde@h-k-p.no